‘Waarom heb ik dit niet eerder ontdekt?!’

Een van de meest gehoorde kreten bij mij in de praktijk is toch echt wel de titel van deze blog. Nog nagenietend van de massage of een individuele yoga sessie hoor ik vaak deze zin voorbij komen. En niet alleen in de praktijk, maar ook daarbuiten hoor ik het vaak bij kennissen, vrienden en familie rondzingen. Of het nou een nieuwe sport is die ontdekt wordt, een manier die past bij jou als persoon om te ontspannen of het vinden van bijvoorbeeld een massage vorm die precies wat voor je is. Het bestaat vaak al heel lang, maar we hebben het nog nooit echt ondergaan.

‘Denken dat het niets voor je is’
Ik vind het persoonlijk erg interessant om uit te vogelen waarom mensen wel of juist niet kiezen voor massage of yoga als vorm van ontspanning. De één wil eigenlijk het liefst iedere week wel een paar keer langs komen, de ander heeft er helemaal niets mee of denkt dat het niets voor zichzelf is. Deze laatste vind ik nog het meest interessant. Denken dat het niets voor je is, betekent vaak dat een stemmetje in je hoofd je weerhoudt van het nemen van de benodigde actie om het juist wel eens te ontdekken. Dat je dan daarna alsnog tot de conclusie komt dat het niet bij jou past, is dan hooguit een bevestiging. Maar hoe vaak wordt het tegendeel bewezen! En dan hoor ik het diegene zeggen: ‘Waarom heb ik dit niet eerder ontdekt?!’

Een moment van ontspanning, van levensbelang!
Tegenwoordig kunnen we uit zoveel ontspanningsvormen kiezen, dat het eigenlijk onoverzichtelijk is geworden. Als je alleen al kijkt naar alle verschillende vormen van massage en yoga die er tegenwoordig bestaan, door de bomen zien mensen vaak het bos niet meer en worden eigenlijk al ontmoedigd om er überhaupt aan te beginnen. Logisch ook, al die moeilijke termen en het lijken er steeds meer te worden. Uitdaging voor ons als praktijkhouders en docenten om het overzichtelijk en toegankelijk te houden en uitleg te blijven geven waarom de keuze voor een massage of yoga les zo weldadig kan zijn. Een regelmatig moment van ontspanning, op welke manier dan ook, is van levensbelang voor ons allemaal. Natuurlijk weten we dit, maar het ook daadwerkelijk doen? Daar zit ‘m vaak de uitdaging. En wat is dan regelmatig? 1x per dag, 1x per week? Ga bij jezelf te rade wat bij jou past en wat ook daadwerkelijk op een ontspannen manier in te vullen is in jouw dagelijkse patroon. Dit vergt soms enig doorzettingsvermogen en het stemmetje in je hoofd zal regelmatig met je in gesprek willen gaan waarom je vooral nog andere dingen moet doen voordat je de rust op ‘mag’ zoeken. Maar, oefening baart kunst en je zult de vruchten ervan plukken!

Plannen, plannen, plannen!
Hoe doe je dat dan, daadwerkelijk een moment voor jezelf inplannen? Hier wat tips die je misschien kunnen helpen:

# Vraag iemand in je omgeving om hulp, iemand die eigenlijk best wel heel erg goed is in het creëren van rust en ontspanning voor zichzelf. Een goed voorbeeld doet goed volgen en geeft inspiratie.

# Heb je een stok achter de deur nodig, omdat je het anders toch niet doet? Vaak is dit een persoon met wie je een afspraak maakt, in je eigen omgeving of daarbuiten (in een praktijk, salon, yogaschool enz.). Een afspraak helpt je om er niet onderuit te kunnen komen. Dit klinkt misschien wat negatief, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Waarom ook hier niet gewoon wat hulp inbouwen voor jezelf?

# Pak je agenda erbij op zondagavond en neem je weekplanning door. Waar kun je een moment voor jezelf inplannen? Is er een yogales in de buurt die je kunt bezoeken? Of staat er al een afspraak bij een beautysalon of massagepraktijk? Ga je sporten gedurende de week? Of kun je ergens even een kwartiertje tussendoor tijd inbouwen om even helemaal niets te doen? Plan realistisch, vraag geen onmogelijkheden van jezelf en laat gedurende de week het stemmetje in je hoofd niet je agenda overnemen.

Een leuker mens begint bij jezelf!
Vaak vergeten we dat een moment voor jezelf je ook daadwerkelijk een leuker mens maakt. Heus, je doet het niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Neem de tijd voor jezelf dan ook serieus! Natuurlijk kun je overleven zonder een moment van ontspanning, natuurlijk kun je overleven zonder te sporten, yogalessen te volgen of een massage te ondergaan. Het zijn geen primaire levensbehoeften, maar dat zou het wel moeten worden. Los van alle fysieke ongemakken, in je hoofd en lijf zul je vroeg of laat ongelukkig worden. Tijd voor jezelf nemen betekent goed voor jezelf zorgen. En daarmee uiteindelijk ook voor de mensen om je heen.

Ik hoop dat de komende jaren het zinnetje ‘had ik dit nou maar eerder ontdekt!’ steeds meer zal veranderen in ‘wat is dit toch iedere keer weer een fijn moment voor mijzelf!’. Begin bij het begin, wanneer ga jij vandaag een moment voor jezelf nemen?

Liefs
Frida